W dniu 4 października w ramach akcji „ Aktywny czwartek” dzieci przygotowały według przepisu babci lub dziadka regionalną potrawę placki podkarpackie – proziaki. W tradycji kuchni regionalnej Podkarpacia wpisały się one jako rodzaj pieczywa, placków albo bułeczek z dodatkiem „prozy”, czyli sody oczyszczonej. Stąd też wdzięczna nazwa proziaki – podkarpackie placki na sodzie. Tradycja wypiekania proziaków sięga 150 lat. Dzieci zapoznały się z przepisem na wykonanie placków, poznały składniki i ochoczo wzięły się do pracy. Samodzielne przygotowanie proziaków a potem ich degustacja sprawiła dzieciom dużo radości.
- 100 2590
- 100 2591
- 100 2594
- 100 2596
- 100 2598
- 100 2607
- 100 2608
- 100 2611
- 100 2614
- 100 2619
- 100 2621
- DSC03120
- DSC03121
- DSC03123
- DSC03124