Ta strona korzysta z plików cookies. W każdej chwili możesz wyłączyć ich zapisywanie w ustawieniach przeglądarki. Przeczytaj więcej nt. Polityki prywatności strony.

Słowacka kuchnia w Iwoniczu-Zdroju

W Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju odbyły się warsztaty kulinarne poświęcone tradycyjnej kuchni słowackiej. Wydarzenie zorganizowano 14 listopada w ramach projektu „Zasmakuj w Erasmusie”, który od lat rozwija umiejętności uczniów i nauczycieli „Gastronomika”. 🤤🍴
👩‍🍳 Warsztaty poprowadzili eksperci z zaprzyjaźnionej szkoły w Presovie: Emilia Tomascikova i Eryk Engel. Uczestnicy poznali tajniki przygotowania regionalnych dań, takich jak zupa ziemniaczana z bryndzą, kluseczki ziemniaczane, słowackie knedliki czy cynamonki w polewie waniliowej.
🌍 Projekt „Zasmakuj w Erasmusie” oferuje również staże zawodowe we Włoszech, udział w międzynarodowych konkursach, job shadowing oraz kursy zawodowe za granicą. „Gastronomik” realizuje projekty Erasmusa nieprzerwanie od 2014 roku i ma środki na ich kontynuację do 2028 roku! 🍲🍗
👏 Gratulujemy inicjatywy i zaangażowania w rozwój międzynarodowej współpracy! Dzięki takim projektom uczniowie i nauczyciele zyskują nowe doświadczenia, rozwijają swoje kompetencje zawodowe i promują nasz region na arenie międzynarodowej. Trzymamy kciuki za dalsze sukcesy! 🤞