WYPRAWA „W POSZUKIWANIU SMAKU”
Dzięki pełnemu finansowaniu ze środków Unii Europejskiej 14 uczniów i 2 nauczycieli Gastronomika-Zdroju bierze udział w niesamowitej wyprawie odkrywczej, czyli w kolejnym etapie projektu „W poszukiwaniu smaku” w ramach programu Erasmus+. Wyruszyli na staż zawodowy do pięknej i upalnej Hiszpanii. Przez 3 tygodnie będą pracować w hotelach, restauracjach i cukierniach na Costa del Sol – Wybrzeżu słońca, w popularnym kurorcie nadmorskim Torremolinos niedaleko Malagi.
Przed nimi dużo zadań zawodowych – poznawanie trudnej pracy w zakładach branżowych w międzynarodowych zespołach. Wypełnianie obowiązków zawodowych to z jednej strony pokonywanie trudności, bariery komunikacyjnej, zmaganie się ze stresem i zmęczeniem. Z drugiej strony to zdobywanie doświadczenia, nawiązanie kontaktów, poznanie swoich mocnych i słabszych stron, wypróbowanie potraw kuchni iberyjskiej, odkrywanie nowych smaków, technik, produktów.
Czas wolny to także okazja do poznania nowych miejsc, widoków, historii, języka, smaków. Uczniowie wraz z opiekunami odwiedzają perły regionu: urokliwą Malagę, wąwóz Caminito del Rey czy Rondę – miasto przecięte na pół. Uczą się sporządzania regionalnych potraw podczas warsztatów gastronomicznych, poznają typowe dania kuchni hiszpańskiej w hotelowej restauracji, no i oczywiście korzystają z kąpieli słonecznych na pięknych plażach wybrzeża.
Choć wydawać by się mogło, że w dzisiejszych czasach niewiele już pozostało nieznanych miejsc i rzeczy, to jednak jeśli tylko zechcemy, w każdej podróży możemy stać się odkrywcami. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju od ponad 20 lat zapewnia swoim uczniom możliwość uczestniczenia w zagranicznych stażach zawodowych w krajach Unii Europejskiej w ramach projektów unijnych. W rejonie Malaga sprawdzonym partnerem organizującym praktyki i pobyt grup stażowych jest Carla Travel S.L.
Magdalena Jacek
Zespół projektowy ZSGH w Iwoniczu-Zdroju



