W dniach 6-7 grudnia 2019r. w Rzeszowie, uczennice Angelika Gankiewicz z klasy III BRŻ i Maria Sobolak z klasy II BRŻ, reprezentowały szkołę w XIV Europejskim Konkursie Kulinarnym EKOGALA 2019. Do finału zakwalifikowało się tylko 10 szkół z całej Polski. O reprezentacji szkoły w finale decydowały opracowane autorskie receptury gastronomiczne z normatywem surowców.
Tematem przewodnim konkursu była: Kaczka i polskie smaki . Uczestnicy musieli w ciągu 80 minut przygotować 8 porcji dania zasadniczego oraz 8 porcji deseru.
Danie główne z piersi z kaczki z obowiązkowym wykorzystaniem :
- dowolnych warzyw korzeniowych ( minimum dwóch)
- owoców sezonowych
- batatów
Deser talerzowy z obowiązkowym wykorzystaniem:
- dowolnego gatunku dyni
- białej czekolady
- pistacji
- rozmarynu
Angelika i Marysia przygotowały następujące dania:
Danie główne: PIERŚ Z KACZKI PODANA Z PURRE Z BATATÓW I GRUSZKI , CHRUSTEM Z WARZYW, Z NUTKĄ SOSU ŻURAWINOWO – JABŁKOWEGO I KONFITOWANYMI ZIEMNIAKAMI TRUFLOWYMI.
Deser: DESER DYNIOWO MARCHEWKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, PISTACJAMI I ROZMARYNEM
Chociaż poziom był wyrównany, to Jury musiało dokonać oceny według szczegółowych kryteriów oceniania i wyłonić zwycięzców. Angelika i Marysia otrzymały WYRÓŻNIENIE. Uczniów do konkursu przygotowała Małgorzata Wawro.
Serdecznie dziękujemy pani kierownik Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP, Małgorzacie Frączek za pomoc i wsparcie dla uczniów biorących udział w konkursie.