W dniu 8 marca 2019r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbyła się XX jubileuszowa edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Swoją kulinarną przygodę zapragnęli w tym roku przeżyć uczniowie reprezentujący 27 szkół w tym 7 byli to goście z zagranicy( z Chin , Cypru, Gruzji , Czech, Słowacji , Francji. Konkurs odbywał się czterech kategoriach konkursowych: kucharz, barman, kelner i cukiernik. Motywem przewodnim tegorocznych zmagań było hasło „Kulinarne dziedzictwo”.
Czas na wykonanie potraw wynosił 180 minut. Uczestnik konkursu miał wydać zakąskę zimną w ilości: 2 porcje do oceny degustacyjnej oraz co najmniej 8 porcji w naczyniu wieloporcjowym oraz danie obowiązkowe w ilości 2 porcje.
Zespół Szkół przy OSiW OHP w Iwoniczu reprezentował Kacper Ciupak, uczeń klasy III ZSZ w zawodzie kucharz. Konkurs składał się z dwóch części, najpierw uczniowie mieli za zadanie wykonać potrawę obowiązkową z surowca przygotowanego przez organizatora konkursu, którą było wykonanie majonezu, następnie każdy uczestnik musiał przygotować zakąskę zimną z użyciem mięsa zwierząt rzeźnych lub ryby. Zakąską popisową Kacpra była „Rolada mięsna podana z proziakiem podkarpackim i dipem czosnkowo- koperkowym. Kacper debiutując na tak prestiżowym konkursie i licznej konkurencji prezentującej wysoki poziom otrzymał Wyróżnienie. Do konkursu ucznia przygotowała pani Małgorzata Wawro.
- 5 1
- 2 1
- 6
- 3 1
- 4 1
- 7 1
- 1 56