Natalia Porębska, uczennica klasy trzeciej Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju, zdobyła pierwsze miejsce w II edycji Ogólnopolskiego Turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz. Etap okręgowy odbył się 31 stycznia 2019 r. w Zespole Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach.
Turniej rozpoczął się od pisemnego testu teoretycznego sprawdzającego wiadomości z zakresu technologii gastronomicznej. Następnie uczestnicy przystąpili do części praktycznej, w trakcie której należało wykonać dwie porcje potrawy, mając na uwadze temat wiodący: „Wariacje z wieprzowiny”, a następnie podać je na stole degustacyjnym wraz ze stosowną wizytówką.
Potrawa przygotowana przez Natalię wyróżniała się nie tylko wyjątkowym wyglądem, ale i smakiem. Uczennica pracowała szybko i sprawnie pod czujnym okiem komisji złożonej z profesjonalnych kucharzy. Efektem zmagań jest awans do finału ogólnopolskiego, który odbędzie się w Zabrzu.