Któż z nas nie lubi czekolady? Wszyscy ją uwielbiają, ale mało kto wie, jak ona powstaje. Doskonałą okazją do poznania tajników produkcji tego przysmaku i degustacji przeróżnych jego rodzajów był pobyt w Pijalni Czekolady M. Pelczara Chocolatier w Korczynie. Ręcznie produkuje się tam najwyższej jakości czekoladę z dodatkiem naturalnych składników.
24 października uczniowie klas IV-VI naszej szkoły wzięli udział w Warsztatach Czekoladowych. Poznali historię czekolady i proces jej produkcji -od ziarna do tabliczki czekolady. Mogli skosztować ziaren kakaowca i miazgi oraz obserwować proces mielenia i oczyszczania ziaren. Największą atrakcją okazało się zdobienie tabliczek czekolady i lizaków według własnego pomysłu. Dzieci zamieniły się w cukierników i przygotowały słodycze, wykorzystując liofilizowane owoce. Miały ponadto okazję skosztować czekolady białej (która tak naprawdę nie jest czekoladą!), gorzkiej, czekolady z miodem oraz z jadalnym złotem!
Uzupełnieniem warsztatów był film „Pochodzenie kakao” i „Historia kakao i czekolady”. Na zakończenie wszyscy uczestnicy otrzymali upominki – wyprodukowane przez siebie czekolady i lizaki.
Pobyt w Pijalni był doskonała lekcją! Dodać trzeba , że pomoce dydaktyczne były przepyszne!
- 1 1 1
- 1 2 1
- 1 3 1
- 1 4 1
- 1 5 1
- 1 6 1
- 1 7 1
- 1 8 1
- 1 9 1
- 1 10 1
- 1 11 1
- 1 12
- 1 13 1
- 1 14 1
- 1 15 1
- 1 16 1
- 1 17 1
- 1 18 1
- 1 19 1
- 1 20 1
- 1 21
- 1 22
- 1 23 1
- 1 24 1
- 1 30 1
- 1 31 1
- 1 32
- 1 33 1
- 1 34
- 1 35 1
- 1 36
- 1 37
- 1 38
- 1 39 1
- 1 40 1
- 1 41 1
- 1 42 1
- 1 43
- 1 44
- 1 45 1
- 1 46 1
- 1 47 1
- 1 48 1
- 1 49 1
- 1 50 1
- 1 51 1
- 1 52 1
- 1 53 1
- 1 54 1
- 1 55
- 1 56
- 1 57
- 1 58
- 1 59
- 1 60
- DSC 0667