W dniu 12.04.2018 r. Klaudia Żebracka i Wioleta Sobolak uczennice klasy III ZSZ w zawodzie kucharz reprezentowały Zespół Szkół przy OSiW OHP w Iwoniczu w finale IV Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego Małopolskie Produkty Regionalne i Tradycyjne ,,Smak Gościnności 2018” w Myślenicach. Do finału zakwalifikowało się tylko 11 szkół (zespołów dwuosobowych ) z całej polski i 3 szkoły z zagranicy.
Tematem przewodnim konkursu była Fasola piękny Jaś z Doliny Dunajca.
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu 4 zakąsek zimnych lub gorących oraz 4 porcji dania zasadniczego. Uczennice przygotowały następujące potrawy:
Zakąska: Torcik Fasolowy z dresingiem koperkowym
Danie zasadnicze: Polędwiczka wieprzowa nadziewana otulona boczkiem, w kruszonce ziołowej , podana z puree fasolowym z alla czatnej śliwkowo jabłkowym i grillowaną cykorią.
W klasyfikacji ogólnej Klaudia i Wiola otrzymały WYRÓŻNIENIE.
Komisja konkursowa oceniła poziom konkursu na bardzo wysoki, wyraziła podziw i uznanie dla uczniów za pomysłowość i oryginalność przygotowanych dań. Uczniów do konkursu przygotowała pani Małgorzata Wawro.
Konkurs zaszczycił swą obecnością znany i ceniony historyk i pasjonat gotowania Robert Makłowicz.
- 20180412 080026
- 20180412 090927
- 20180412 115258
- 20180412 115959
- 20180412 135949
- 20180412 140006 001
- 20180412 154008 001
- received 1665788206843348
- received 1665909453497890