W dniu 7 marca 2018 r w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu odbyła się VII edycja konkursu kulinarnego ,,Kreatywny Kucharz”
W konkursie wzięło udział 13 uczniów ze szkół gastronomicznych z Sandomierza, Rzeszowa, Tarnobrzega, Krosna oraz z naszej szkoły. Tematem przewodnim tegorocznych zmagań był PODKARPACKI FUSION. Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego z combra z królika oraz deseru w którym wykorzystany musiał być ser twarogowy półtłusty OSM Stalowa Wola.
Wszyscy uczestnicy musieli przygotować danie główne według receptury opracowanej przez szefa kuchni Pana Marka Łukasiewicza, która była tajna do rozpoczęcia konkursu. Zadanie uczniów polegało na trybowaniu mięsa od kości z combra królika oraz przygotowaniu roladek z farszem o dowolnym smaku , ponadto uczniowie musieli wykorzystać surowce obowiązkowe takie jak :czerwona cebula, jeżyna( malina) śmietana lub śmietanka, dowolna kasza.
Deser uczestnicy sporządzali według autorskiej receptury, w której musieli wykorzystać ser twarogowy półtłusty produkcji OSM Stalowa Wola.
Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice z III Klasy ZSZ w zawodzie kucharz:
Wioleta Sobolak przygotowała: Danie główne: Roladki z królika z farszem selerowo paprykowym , podane z prażoną kaszą z warzywami z sosem malinowo gruszkowym, konfitowanymi ziemniakami oraz pieczonymi pomidorkami.
Deser: Fantazyjny serniczek.
Klaudia Żebracka przygotowała: Danie główne : Roladki z farszem z suszonych pomidorów w siatce tłuszczowej podane z puree z batatów i selera, kaszottem z warzywami i sosem z leśnych grzybów.
Deser: Oreoo sernikowo- malinowe.
Komisja konkursowa, wyraziła podziw i uznanie dla Klaudii za pomysłowość i oryginalność w komponowaniu smaków i barw przygotowanych dań i przyznała jej WYRÓŻNIENIE.
Uczennice do konkursu przygotowała Małgorzata Wawro
- 20180307 125159
- 20180307 124008
- 3
- 20180307 142100
- 20180307 141209
- 20180307 124542
- 20180307 092429
- 2
- 20180307 092311
- 20180307 111429