Wyróżnienie dla Michała Widza i Arkadiusza Żarnowskiego w III Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym w Myślenicach „Smak gościnności 2017”

Wyróżnienie dla Michała Widza i Arkadiusza Żarnowskiego w III Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym w Myślenicach „Smak gościnności 2017”
Wyróżnienie dla Michała Widza i Arkadiusza Żarnowskiego w III Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym w Myślenicach „Smak gościnności 2017”

Michał Widz i Arkadiusz Żarnowski uczniowie klasy III  ZSZ w zawodzie kucharz  Zespołu Szkół przy Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu , otrzymali  wyróżnienie  III  Międzynarodowym   konkursie   Kulinarnym   ,, Smak Gościnności 2017,, który odbył się w  dniu 31 marca 2017 r  w Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach.

W konkursie wzięło udział 28 uczestników( 14 zespołów dwuosobowych) z:

Gdańska,   Polanicy Zdroju ,  Łodzi ,  Miechowa ,  Tarnowa,  Myślenic ,  Krakowa ZSG nr 1 i ZSG NR 2  oraz 5 szkół z  poza granicy kraju: z Hiszpanii, Rumunii, Ukrainy, Węgier  i Francji.

Tematem przewodnim konkursu była ,, jagnięcina podhalańska,,

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu zakąski zimnej lub gorącej oraz dania zasadniczego. Uczniowie przygotowali następujące potrawy:

ZAKĄSKA: KOTLECIKI JAGNIĘCE W TOWARZYSTWIE MOSKOLI Z NUTKĄ SOSU CEBULOWO- WINNEGO I KARMELIZOWANYCH WARZYW.

DANIE ZASADNICZE:  JADŁO BACY  W ASYŚCIE KAPUSTY Z KMINKIEM, PUREE Z  CZARNEJ RZEPY I PIECZONYCH POMIDORÓW.

Komisja konkursowa oceniła poziom konkursu na bardzo wysoki, wyraziła podziw i uznanie dla uczniów za pomysłowość i oryginalność przygotowanych dań.

Uczniów  do konkursu przygotowała pani   Małgorzata Wawro.

Powiększ litery
Zmień kontrast