Wyróżnienie dla Michała Widza ucznia ZS przy Osiw OHP w Iwoniczu w XVIII Małopolskim Konkursie  Szkół Gastronomicznych  w Krakowie

Wyróżnienie dla Michała Widza ucznia ZS przy Osiw OHP w Iwoniczu w XVIII Małopolskim Konkursie  Szkół Gastronomicznych  w Krakowie
Wyróżnienie dla Michała Widza ucznia ZS przy Osiw OHP  w Iwoniczu w XVIII Małopolskim Konkursie  Szkół Gastronomicznych  w Krakowie

W dniach 3- 4  marca 2017r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbyła się już  XVIII  edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. . Swoją kulinarną przygodę zapragnęli w tym roku przeżyć uczniowie reprezentujący szkoły z Krakowa, Tarnowa, Jarosławia, Myślenic, Wisły, Łodzi, Dąbrowy Górniczej, Bochni, Limanowej, Wieliczki, Wadowic, Bielska Białej, Nowego Sącza, Radoczy, Kutna oraz naszej szkoły. Polaków wsparli również  goście z zagranicy: słowackiego Presova, Bratysławy  i austriackiej szkoły Villa Blanca z Innsbrucka. Konkurs odbywał się w trzech kategoriach konkursowych: kucharz, barman oraz  kelner. Motywem przewodnim tegorocznych zmagań było hasło ‘’PODRÓŻ PRZEZ SMAKI,,

ZS przy OSiW OHP w Iwoniczu reprezentował  Michał Widz   uczeń  klasy III ZSZ w zawodzie kucharz.

Konkurs składał się z dwóch części, najpierw uczniowie mieli za zadanie wykonać potrawę obowiązkową z surowca przygotowanego przez organizatora konkursu, którą było wykonanie dwóch porcji  kotleta  mielonego  i marchewki oprószanej, następnie każdy uczestnik musiał przygotować zakąskę zimną. Zakąską popisową Michała  były Pomarańcze z nadzieniem mięsno orzechowym w towarzystwie tartaletek z karmelizowaną cebulką.  Michał  debiutując na tak prestiżowym konkursie i licznej konkurencji prezentującej wysoki poziom otrzymał  wyróżnienie. Do konkursu ucznia  przygotowała pani Małgorzata Wawro.

Dodatkową atrakcją dla uczestników było szkolenie gastronomiczne pt ‘’Desery w nowoczesnej odsłonie’’  przeprowadzone przez Mistrza Kulinarnego pana Marcina Filipkiewicza, który wcześniej pracował w kilku krakowskich restauracjach , a także we Włoszech oraz we Francji .Miał zaszczyt gotować dla wielu koronowanych głów dostojników kościelnych, polityków i artystów. Kierował  ekipą kucharzy , którzy zdobyli I miejsce w drugiej edycji Wine  & Food Noble Night 2009.

Powiększ litery
Zmień kontrast