Wyróżnienie za dania, które zostały przygotowane przez Arkadiusza Żarnowskiego oraz Michała Widza zyskały uznanie wśród konkursowego jury. Uczniowie zostali nagrodzeni dodatkowo nagrodą specjalną ufundowaną przez Wójta gminy Charsznica.
W dniu 15 kwietnia 2016 r w Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach odbył się
II Międzynarodowy konkurs Kulinarny ,, Smak Gościnności 2016,,
Ideą konkursu jest promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów Małopolski. Tematem przewodnim konkursu była ,, Charsznicka kapusta,,
W konkursie wzięło udział 28 uczestników( 14 zespołów dwuosobowych) z:
Gdańska, Opola, Krakowa – dwie szkoły, Polanicy Zdroju, Bochni, Kościerzyna , Nowego Targu, Myślenic-dwie szkoły ,Iwonicza oraz trzy szkoły poza granicy kraju: Austrii , Węgier i Ukrainy.
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu zakąski zimnej lub gorącej oraz dania zasadniczego.
W każdym daniu uczestnicy konkursu byli zobowiązani wykorzystać składnik stanowiący temat przewodni konkursu ,,Kapustę Charsznicką,,
ZS przy OSiW OHP w IWONICZU reprezentowali Arkadiusz Żarnowski i Michał Widz uczniowie klasy II ZSZ w zawodzie kucharz.
Na zakąskę przygotowali : Pieczone czekadełka, natomiast danie zasadnicze składało się z:
Zawijańca wieprzowego w asyście placuszka z farszem Charsznickim.
Potrawy były oceniane przez jury techniczne i jury degustacyjne .
Komisja konkursowa oceniła poziom konkursu na bardzo wysoki, wyraziła podziw i uznanie dla uczniów za pomysłowość i oryginalność przygotowanych dań.
Uczniów do konkursu przygotowała pani Małgorzata Wawro.