Ta strona korzysta z plików cookies. W każdej chwili możesz wyłączyć ich zapisywanie w ustawieniach przeglądarki. Przeczytaj więcej nt. Polityki prywatności strony.

Kolejny sukces uczniów ZS przy OSiW OHP w Iwoniczu w Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym w Myślenicach

Wyróżnienie za dania, które zostały  przygotowane przez Arkadiusza Żarnowskiego oraz Michała Widza zyskały uznanie wśród konkursowego jury. Uczniowie zostali nagrodzeni dodatkowo nagrodą specjalną ufundowaną przez Wójta gminy Charsznica.

W dniu 15 kwietnia 2016 r w Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach odbył się

 II Międzynarodowy konkurs Kulinarny ,, Smak Gościnności 2016,,

Ideą konkursu jest promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów Małopolski. Tematem przewodnim konkursu była ,, Charsznicka kapusta,,

W konkursie wzięło udział 28 uczestników( 14 zespołów dwuosobowych) z:

Gdańska, Opola, Krakowa – dwie szkoły, Polanicy Zdroju, Bochni, Kościerzyna , Nowego Targu, Myślenic-dwie  szkoły ,Iwonicza oraz trzy szkoły poza granicy kraju: Austrii , Węgier  i Ukrainy.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu zakąski zimnej lub gorącej oraz dania zasadniczego.

W każdym daniu uczestnicy konkursu byli zobowiązani wykorzystać składnik stanowiący temat przewodni konkursu ,,Kapustę Charsznicką,,

ZS przy OSiW OHP w IWONICZU reprezentowali Arkadiusz Żarnowski i Michał Widz  uczniowie klasy II ZSZ w zawodzie kucharz.

Na zakąskę przygotowali : Pieczone czekadełka, natomiast  danie zasadnicze składało się z:

Zawijańca wieprzowego  w asyście placuszka  z farszem Charsznickim.

 Potrawy były  oceniane przez jury techniczne i jury degustacyjne .

Komisja konkursowa oceniła poziom konkursu na bardzo wysoki, wyraziła podziw i uznanie dla uczniów za pomysłowość i oryginalność przygotowanych dań.

Uczniów  do konkursu przygotowała pani   Małgorzata Wawro.