W dniach 4-5 marca 2016r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbyła się już XVII edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Konkurs skierowany był do uczniów z całej Polski oraz uczniów z zaprzyjaźnionych szkół z zagranicy – ze Słowacji, Niemiec. Do konkursu zgłosiło się 31 szkół, konkurs odbywał się w trzech kategoriach konkursowych: kucharz, barman oraz kelner, motywem przewodnim tegorocznych zmagań było hasło ,,POLSKA WIELKANOC,,.
W konkursie kucharz brało udział 32 uczniów. ZS przy OSiW OHP w Iwoniczu reprezentowała Klaudia Rymarczyk uczennica klasy III ZSZ, która przygotowała KIEŁBASKE POLSKĄ W ASYŚCIE SERA JAJECZNEGO Z NUTKĄ SOSU CHRZANOWO ŻURAWINOWEGO I FASZEROWANEGO JAJKA.
Klaudia debiutując na tak prestiżowym konkursie i licznej konkurencji prezentującej wysoki poziom otrzymała wyróżnienie. Do konkursu uczennice przygotowała pani Małgorzata Wawro.
Dodatkową atrakcją dla uczestników było szkolenie gastronomiczne przeprowadzone przez Mistrza Kulinarnego Roberta Sowę, każdy z biorących udział otrzymał certyfikat.