III miejsce w Mistrzostwach Polski Uczniów iwonickiego Gastronomika

Karolina Potocka i Kornel Pelczarski z klasy III technikum w zawodzie technik technologii żywności zdobyli III miejsce w Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, których szósta edycja odbyła się 24 lutego podczas targów EXPO SWEET 2016 w Warszawie. W eliminacjach do Mistrzostw wzięły udział 52 szkoły z całej Polski, zaś do finału zakwalifikowało się 12 drużyn.

Zadaniem uczestników konkursu było wykonanie w ciągu trzech godzin dwóch tortów oraz sześciu deserów, nawiązujących do tematu przewodniego: „Henryk Sienkiewicz i jego twórczość”. Karolina i Kornel przygotowali tort i deser z okazji bankietu: „Ku pokrzepieniu serc”. Dekoracje wykorzystane w aranżacji tortu nawiązywały do Listów z podróży do Ameryki. Tort przybrał kształt stołu nakrytego obrusem obszytym tradycyjną koronką, która została upieczona z proszku cukrowego. Na stole obok koronki pojawiły się listy wykonane z ciasta cygaretkowego, symbolizujące twórczość Sienkiewicza poza granicami kraju. Nieodzowne atrybuty pisarza – białe pióro wykonane z karmelu oraz kałamarz z masy cukrowej – uzupełniły aranżację tortu. Przygotowany deser przybrał kształt książki, która wyglądem i smakiem nawiązywała do pierwszej części Trylogii, czyli Ogniem i mieczem. Elementy dekoracyjne deseru to ogień powstały z połączenia maliny i karmelu oraz miecz wykonany z czekolady plastycznej. Okładka książki została przygotowana z temperowanej czekolady.

Za zdobycie trzeciego miejsca uczniowie zostali uhonorowani pamiątkowymi medalami, książkami i pucharem, natomiast szkoła otrzymała mikser planetarny Kitchen Aid, nagrodę pieniężną w wysokości 2200 zł na wyposażenie pracowni oraz grant w postaci całodniowego szkolenia z zakresu zdobnictwa cukierniczego z karmelu i czekolady, organizowanego przez ZT Kruszwica S.A.

Nad przygotowaniem uczniów i realizacją projektu czuwali nauczyciele zawodu: Małgorzata Buczek, Marta Szelc i Małgorzata Zajdel.

Uczestnicy konkursu

Powiększ litery
Zmień kontrast