Uczeń „Gastronomika” najlepszy w Polsce

Uczeń „Gastronomika” najlepszy w Polsce
Uczeń „Gastronomika” najlepszy w Polsce

Maciej Dudek, uczeń klasy drugiej Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju zdobył złoty medal, a zarazem I miejsce w  finale Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN CUP JUNIOR POLAND 2015. W wielkim i profesjonalnym stylu pokonał 27 rywali z Polski i Austrii.

Tegoroczna edycja konkursu, objęta honorowym patronatem Ambasady Francji, odbyła się 3 grudnia 2015r. w Warszawie. Młodzi barmani rywalizowali ze sobą w trakcie zawodów, składających się z dwóch etapów: eliminacji oraz rozgrywki finałowej.
Podczas rozgrywek finałowych Maciek wykonywał blind test, w którym na podstawie smaku i zapachu miał odgadnąć 6 różnych syropów marki MONIN spośród ponad 150 smaków sprzedawanych w  150 krajach na świecie. W kolejnym etapie konkursu przygotowywał dekorację w czasie 15 minut, a następnie wykonał, zgodnie ze swoją unikalną recepturą, 4 porcje long drinków bezalkoholowych wybraną przez siebie metodą w ciągu 7 minut.
Maciek pomimo młodego wieku oraz debiutu na zawodach barmańskich,  pokazał wysoki poziom kunsztu barmańskiego, szybkość serwisu, sztukę dekorowania drinków oraz zdolności organoleptyczne w konkurencji  blind test. Swoim  rewelacyjnym  drinkiem „Magic Pear” wzbudził zachwyt  jury, które jednogłośnie przyznało mu I miejsce oraz wiele cennych nagród: zestaw barmański, voucher na dwutygodniowy kurs barmański organizowany przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów oraz dla szkoły profesjonalny blender marki Hamilton Beach.  Nagrodą główną  jest wyjazd na międzynarodowe zawody, które odbędą się w marcu na terenie jednego z krajów Unii Europejskiej.

Ucznia do konkursu przygotowała pani Irena Ząbkiewicz – nauczyciel zawodu Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.

ZSGH w Iwoniczu-Zdroju

Powiększ litery
Zmień kontrast