Ta strona korzysta z plików cookies. W każdej chwili możesz wyłączyć ich zapisywanie w ustawieniach przeglądarki. Przeczytaj więcej nt. Polityki prywatności strony.

Uczniowie SOSW w Iwoniczu-Zdroju laureatami wojewódzkiego konkursu

Uczniowie SOSW w Iwoniczu-Zdroju laureatami wojewódzkiego konkursu
Uczniowie SOSW w Iwoniczu-Zdroju laureatami wojewódzkiego konkursu

Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Iwoniczu-Zdroju był organizatorem XII Wojewódzkiego Konkursu „Najsprawniejszy w Zawodzie Kucharz”, który odbył się 14 maja 2015 r. w iwonickim „Gastronomiku”. Tematem przewodnim konkursu była Kuchnia włoska na polskim stole”. Do tegorocznej rywalizacji przystąpiły dwuosobowe drużyny ze Specjalnych Ośrodków Szkolno-Wychowawczych o profilu gastronomicznym z Mielca, Grębowa, Krakowa, Frysztaka i Iwonicza-Zdroju.

Zadaniem uczniów było przygotowanie dwóch potraw z kuchni włoskiej:

– dowolnej, z surowców własnych

– obowiązkowej, na wykonanie której uczniowie otrzymali wyznaczone produkty.

Konkurs przebiegał pod nadzorem dwóch losowo wybranych komisji:

– technicznej, której zadaniem była ocena organizacji, techniki i higieny wykonania potraw

– degustacyjnej, która oceniała stronę wizualną i smakową potrawy.

Laureatami XII WOJEWÓDZKIEGO KONKURSU „NAJSPRAWNIEJSZY W ZAWODZIE KUCHARZ” zostali:

  1. Agnieszka Biały i Karolina Barud – SOSW Iwonicz-Zdrój
  2. Katarzyna Baran i Monika Podlasek – SOSW Grębów

Komisja konkursowa przyznała trzy III miejsca dla:

Anna Rusin, Marek Puła – SOSW Mielec             

Mateusz Mazur, Mateusz Zimny – SOSW Frysztak

Agnieszka Jelito, Bartłomiej Klimek – SOSW Kraków

Konkurs zorganizowany przez SOSW w Iwoniczu-Zdroju swoją obecnością uświetnili: Wicestarosta Powiatu Krośnieńskiego Adolf Kasprzyk, przedstawicielka Biura Poselskiego posłanka Elżbieta Łukacijewska, przedstawiciele restauratorów, a także członkowie jury: Justyna Szepieniec, Renata Gaweł i Jerzy Jakieła.

Warto nadmienić, że sukcesy uczniów odzwierciedlają kilkuletni trud nauczycieli przedmiotów zawodowych, którzy nie szczędzą wysiłku, aby przyszłych adeptów sztuki gastronomicznej jak najlepiej przygotować do przyszłego zawodu, wyposażyć w wiedzę i niezbędne umiejętności, które pozwolą im stać się konkurencyjnymi na rynku pracy i dać wewnętrzną satysfakcję.

Lidia Jakieła

Nauczyciel ZSGH