Sukces ucznia „Gastronomika” w OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE i nagroda dla szkoły

Sukces ucznia „Gastronomika” w OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE i nagroda dla szkoły
Sukces ucznia „Gastronomika” w OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE i nagroda dla szkoły

Sukces ucznia „Gastronomika” w OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE i nagroda dla szkoły

Miniony rok obfitował w liczne sukcesy uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. Jednym z nich był wysoki wynik Pawła Śnieżka, ucznia klasy IV technikum w zawodzie kelner w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim MONIN CUP JUNIOR POLAND 2014. Należy również zaznaczyć, że Paweł Śnieżek reprezentował iwonicki „Gastronomik” oraz Gminę Iwonicz-Zdrój, jako jeden z 26 uczestników konkursu z całej Polski.

W pierwszej części konkursu uczestnicy wykonywali blind test, w którym na podstawie smaku i zapachu mieli odgadnąć 6 różnych syropów marki MONIN oraz przygotowali stworzone przez siebie 4 porcje long drinków bezalkoholowych, wybraną przez siebie metodą w ciągu 7 minut. W tej konkurencji uczeń ZSGH zajął III miejsce i przeszedł do ścisłego finału, do którego zakwalifikowała się najlepsza ósemka zawodników.

W finale konkursu punkty zostały wyzerowane. Do zadań uczestników należało przygotowanie 4 porcji drinków bezalkoholowych metodą blenderowania w ciągu 7 minut. Drinki oceniane były przez dwie profesjonalne komisje: techniczną – Master Bartender – mistrzowie barmańscy ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów i degustacyjną – ambasadorzy MONIN, SPB, Hamilton Beach, Winterhalter, MSBiS. Sędziowie oceniali technikę wykonania koktajlu zgodnie ze standardami International Bartenders’ Association. Za notę degustacyjną odpowiadało specjalne jury, oceniające wygląd, zapach i smak kompozycji. W finałowym etapie konkursu doceniono talent i umiejętności ucznia „Gastronomika” przyznając mu VI miejsce.

Poprzez udział w konkursie uczeń mógł uczestniczyć w pokazie szkoleniowym poprowadzonym przez pana Wojciecha Urbańskiego – mistrza świata IBA 2014 w kategorii Coctail Classic.

Nagrodą za wysoki wynik Pawła były warsztaty barmańskie przeprowadzone przez Brand Ambasador  Monin, pana Mariusza Pietryka. Odbyły się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju 21 stycznia 2015 r. i uczestniczyli w nich uczniowie z klas: I, II, i IV technikum w zawodzie kelner. Zajęcia były poświęcone możliwościom wykorzystania syropów i puree owocowych do produkcji koktajli. Zaprezentowane zostały również różne techniki wykonania koktajli, proste sposoby garnirowania i oryginalne formy podania tych napojów.

Sponsorem warsztatów była firma Monin, która ufundowała dla szkoły syropy barmańskie oraz darmowe szkolenie MASTER MONIN dla dwóch uczniów.

Sukces ucznia „Gastronomika” w OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE i nagroda dla szkoły
Sukces ucznia „Gastronomika” w OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE i nagroda dla szkoły

Powiększ litery
Zmień kontrast