Ta strona korzysta z plików cookies. W każdej chwili możesz wyłączyć ich zapisywanie w ustawieniach przeglądarki. Przeczytaj więcej nt. Polityki prywatności strony.

Uczeń iwonickiego Gastronomika na podium Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego w Warszawie

Uczeń iwonickiego Gastronomika na podium Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego w Warszawie
Uczeń iwonickiego Gastronomika na podium Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego w Warszawie

UCZEŃ IWONICKIEGO „GASTRONOMIKA” NA PODIUM OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU BARMAŃSKIEGO W WARSZAWIE

Podczas gali finałowej Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN CUP JUNIOR POLAND 2013, która odbyła się 6 grudnia 2013 w Zespole Szkół Gastronomiczno–Hotelarskich w Warszawie rywalizowało 26 uczniów ze szkół o kierunku gastronomicznym z całej Polski. Nasz powiat reprezentował uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno–Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju, Paweł Śnieżek z klasy 3 Technikum w zawodzie kelner.

Paweł przygotował cocktail long drink o nazwie „Sweet dream” na bazie syropów MONIN passion fruit i pink grapefruit, z soku jabłkowego i z limonki, a także 7UP. Dekorację wykonał ze świeżych owoców: melonów – kantalupa i miodowego, kaki, liścia limonki oraz wisienki koktajlowej. Cała kompozycja tego drinka została bardzo wysoko oceniona. Jury przyznało uczniowi iwonickiego „Gastronomika” zaszczytne III miejsce.
Ucznia do konkursu przygotowywały nauczycielki przedmiotów zawodowych Zespołu Szkół Gastronomiczno–Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju, panie Marta Fejkiel i Irena Ząbkiewicz.
Organizacja konkursu przebiegała według zasad obowiązujących na zagranicznych zawodach barmańskich. Uczestnicy musieli zaprezentować własne, oryginalne receptury koktajlu bezalkoholowego opracowane z użyciem produktów MONIN i wykonać je w wyznaczonym czasie. Wykonanie dekoracji na forum otwartym nie mogło przekroczyć 15 min., przygotowanie stanowiska – 3 minut, a wykonanie 4 long drinków – 7 minut. Drinki oceniane były przez dwie profesjonalne komisje: techniczną – Master Bartender – mistrzowie barmańscy ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów i degustacyjną – ambasadorzy Monin. Technika wykonania koktajlu oceniana była przez sędziów zgodnie ze standardami International Bartenders’ Association. Za notę degustacyjną odpowiadała specjalna komisja, która oceniała wygląd, zapach i smak kompozycji. Ocena przeprowadzana była w sposób jawny w stylu włoskim. Impreza cieszyła się ogromnym zainteresowaniem, między innymi z powodu obecności znanych polskich barmanów oraz zagranicznych przedstawicieli firmy MONIN.
Ogólnopolski Konkurs Barmański MONIN CUP JUNIOR POLAND 2013 promował markę MONIN, która obecnie uznawana jest za światowego lidera na rynku syropów klasy premium, likierów, sosów aromatycznych oraz puree owocowych. Przede wszystkim był jednak szansą dla młodych adeptów efektownej sztuki barmańskiej na pokazanie swoich umiejętności i zdobycie nowych doświadczeń.
Irena Ząbkiewicz
Nauczyciel przedmiotów zawodowych ZSGH
Uczeń iwonickiego Gastronomika na podium Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego w Warszawie
Uczeń iwonickiego Gastronomika na podium Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego w Warszawie
Uczeń iwonickiego Gastronomika na podium Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego w Warszawie
Uczeń iwonickiego Gastronomika na podium Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego w Warszawie