Wiosenne gotowanie

Wiosenne gotowanie
Wiosenne gotowanie

Wiosenne gotowanie z ambasadorem programu „Śniadanie daje moc” Tomkiem Woźniakiem w Szkole Podstawowej w Iwoniczu


21 marca 2013 roku dzieci z klasy IIA Szkoły Podstawowej w Iwoniczu wzięły udział w warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez znanego kucharza, gotującego między innymi w programie Dzień Dobry TVN, Tomka Woźniaka. Warsztaty były jedną z nagród za zwycięstwo drugoklasistów w Ogólnopolskim Konkursie „Śniadanie daje moc” na najlepszy Klub Śniadaniowy. Za zajęcie 1. miejsca w Polsce,  szkoła otrzymała voucher na 2000 zł a klasa na 500 zł, do zrealizowania w sklepie Media Markt.

Przygotowania do tego wydarzenia rozpoczęły się już poprzedniego dnia, bo sala lekcyjna musiała przejść prawdziwą metamorfozę. Kiedy uczniowie weszli do klasy nie kryli zachwytu – było nie tylko kolorowo, ale przede wszystkim zewsząd pachniało smakowicie. Przygotowano stanowiska – wyspy śniadaniowe: mleczną, warzywną, owocową, zbożową, rybno – mięsną i napojową, pełne znanych i nieznanych produktów, z których młodzi kucharze z IIa mieli przygotować pyszności na śniadanie.

Dużym przeżyciem dla dzieci było spotkanie z pasjonatem gotowania – Tomkiem Woźniakiem, który najpierw w zabawny sposób przypomniał dzieciom 12 zasad zdrowego odżywiania a potem pomagał im przygotować smaczne dania i napoje. Były to między innymi: rzeźby twarożkowe, paluszki warzywne, sałatka makaronowa z warzywami, szaszłyki owocowe, kanapki, zawiniątka z tortilli z wędliną i łososiem, koktajle mleczne i napoje z wody.

A później było wielkie smakowanie i wąchanie przygotowanych potraw, ale też patrzenie i słuchanie, bo Tomek Woźniak przekonał dzieci, że gotowanie jest wspaniałą sprawą, która uruchamia wszystkie nasze zmysły. Mali kucharze zaprosili na degustację swoich dań panią dyrektor Małgorzatę Jakubowicz, kolegów z klasy II B wraz z wychowawczynią oraz innych nauczycieli.

Podczas warsztatów kulinarnych szkołę odwiedziła dziennikarka Radia Rzeszów Renata Machnik, która przeprowadziła rozmowę z dziećmi i panem Tomkiem o zdrowym żywieniu i gotowaniu. Relację z tego wydarzenia wyemitowano 22 marca na antenie Radia Rzeszów. http://www.radio.rzeszow.pl/powiat-kronieski/item/24404-akcja-%C5%9Bniadanie-daje-moc-w-iwoniczu-pos%C5%82uchaj

To niesamowite wydarzenie, jakim były warsztaty kulinarne, dzieci zapamiętają na długo. Niektóre z nich po raz pierwszy miały okazję spróbować roszponki, kopru włoskiego, łososia czy razowego makaronu. Na pewno nie zapomną pana Tomka, bardzo miłego i bezpośredniego człowieka, który niezwykle szybko nawiązał z nimi kontakt. W ocenie dzieci to był wspaniały dzień, tak można witać wiosnę co roku.

Wychowawczyni klasy IIa Anna Prejsnar


Wiosenne gotowanie
Wiosenne gotowanie
Wiosenne gotowanie
Wiosenne gotowanie
Wiosenne gotowanie
Wiosenne gotowanie
Wiosenne gotowanie
Wiosenne gotowanie
Wiosenne gotowanie
Wiosenne gotowanie
Wiosenne gotowanie
Wiosenne gotowanie

Powiększ litery
Zmień kontrast