Wyróżnienie dla Klaudii Żebrackiej w Konkursie gastronomicznym pt. „Kreatywny Kucharz” w Tarnobrzegu

Wyróżnienie dla Klaudii Żebrackiej w Konkursie gastronomicznym pt. „Kreatywny Kucharz” w Tarnobrzegu
Wyróżnienie dla Klaudii Żebrackiej w Konkursie gastronomicznym pt. „Kreatywny Kucharz” w Tarnobrzegu

W dniu 7 marca 2018 r w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu odbyła się  VII  edycja  konkursu kulinarnego ,,Kreatywny Kucharz”

W konkursie wzięło udział  13 uczniów   ze szkół gastronomicznych z Sandomierza, Rzeszowa,  Tarnobrzega, Krosna  oraz z naszej szkoły. Tematem przewodnim tegorocznych zmagań był PODKARPACKI FUSION. Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego z combra z królika oraz deseru w którym wykorzystany musiał być ser twarogowy półtłusty OSM Stalowa Wola.

Wszyscy uczestnicy musieli przygotować danie główne według receptury opracowanej przez szefa kuchni Pana Marka Łukasiewicza, która była tajna do rozpoczęcia konkursu. Zadanie uczniów polegało na  trybowaniu  mięsa od kości z combra królika oraz przygotowaniu roladek z farszem o dowolnym smaku , ponadto uczniowie musieli wykorzystać surowce obowiązkowe takie jak :czerwona cebula, jeżyna( malina) śmietana lub śmietanka, dowolna kasza.

Deser uczestnicy sporządzali  według autorskiej receptury, w której musieli wykorzystać ser twarogowy półtłusty produkcji OSM Stalowa Wola.

Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice  z III Klasy ZSZ w zawodzie kucharz:
Wioleta Sobolak przygotowała: Danie główne: Roladki z królika z farszem selerowo paprykowym , podane z prażoną kaszą z warzywami  z sosem malinowo gruszkowym,  konfitowanymi  ziemniakami oraz pieczonymi pomidorkami.

Deser: Fantazyjny serniczek.

Klaudia Żebracka przygotowała: Danie główne : Roladki z farszem z suszonych pomidorów w siatce tłuszczowej  podane z puree z batatów i selera,  kaszottem z warzywami i sosem z leśnych grzybów.

Deser: Oreoo sernikowo- malinowe.

Komisja konkursowa, wyraziła podziw i uznanie dla Klaudii  za pomysłowość i oryginalność w komponowaniu smaków i barw przygotowanych dań i przyznała jej WYRÓŻNIENIE.

Uczennice do konkursu przygotowała Małgorzata Wawro

Uprzejmie informujemy, że

dnia 22 grudnia 2017 r. (piątek) 

Urząd Gminy w Iwoniczu-Zdroju będzie nieczynny.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close