Ogólnopolski sukces Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju

Ogólnopolski sukces Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
Ogólnopolski sukces Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju

Ogólnopolski sukces Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
W murach Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu w dniach od 4 do 6 grudnia 2013 r. odbył się XII Ogólnopolski Pokaz Regionalnych Stołów Wigilijnych –„Gwiazdka 2013”. Impreza wpisała się już w ogólnopolski kalendarz konkursów gastronomicznych i co roku przyciąga delegacje szkół ponadgimnazjalnych. W tym roku do konkursu przystąpiło 20 zespołów z różnych stron Polski i zagranicy (Rosji, Ukrainy, Mołdawii, Białorusi).
Konkurs przebiegał w dwóch kategoriach. Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie tradycyjnych potraw wigilijnych i aranżacja stoiska regionalnego ze stołem wigilijnym. Uczniowie ZSGH zmontowali powierzchnię wystawową przedstawiającą wnętrze izby chłopskiej z charakterystycznymi dla naszego regionu elementami wyposażenia
i wystroju, a głównym jego elementem był stół wigilijny nakryty według tradycji i zwyczajów w gminie Iwonicz-Zdrój. Uczniowie prezentowali stoisko w strojach ludowych
z miejscowości Lubatowa odgrywając scenkę podawania potraw wigilijnych.
W konkursie regionalnych potraw wigilijnych kucharze zaprezentowali 12 potraw przygotowywanych według tradycyjnych receptur. Obowiązkowo wszystkie potrawy były postne i składały się z tego co w polu, sadzie, ogrodzie, lesie i wodzie. Na stole znalazły się: postna jabłczanka z bobem, polewka z maślanki z ziemniakami, gołąbki z kaszą gryczaną
i porami, pierogi (z marchwią, z ziemniakami i miętą, z śliwką wędzoną), salceson z ryby, śledzie z ziemniakami, fasola ze śliwkami wędzonymi, karp z cebulą duszoną, kulony z serem i rozmaite wypieki słone i słodkie.

Komisja konkursowa, którą tworzyli: dr Roman Dawid Tauber – kanclerz WSHiG
w Poznaniu, prof. dr hab. Edward Kamiński– rektor WSHiG w Poznaniu, dr Ewa Mucha-Szajek – prorektor WSHiG w Poznaniu oraz doradca Ministra Zdrowia profesor ndz. dr nauk medycznych Dariusz Kwolka, wzruszona oryginalnością stoiska oraz doskonałym smakiem i różnorodnością potraw wysoko oceniła profesjonalizm uczniów iwonickiego „Gastronomika”. W obu kategoriach konkursowych przyznano dla ekipy ZSGH w Iwoniczu-Zdroju dwa pierwsze miejsca.
Szkołę w zmaganiach konkursowych reprezentowali:Michał Bąk, Maciej Kandefer, Jakub Pernal z klasy III technikum w zawodzie kucharz oraz Roksana Penar z klasy IV technikum w zawodzie kelner-barman. Uczniowie pracowali pod kierunkiem nauczycieli: Wioletty Aszklar, Haliny Gazdy, Marty Szelc i Marty Fejkiel.

Uczestnicy konkursu zostali uhonorowani cennymi nagrodami: dwoma różnymi wielozadaniowymi robotami kuchennymi, zestawem noży kuchennych z logo WSHiG, oraz indywidualnymi upominkami rzeczowymi wraz z certyfikatem uczestnictwa.

Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do zrealizowania tego przedsięwzięcia, a w szczególności Dyrekcji Szkoły za zaufanie i wiarę
w sukces, Kołom Gospodyń Wiejskich z Lubatowej, Rogów i Równego za wypożyczenie eksponatów, panu Jurkowi Waisowi za bezpieczną podróż w tak trudnych warunkach atmosferycznych i pomoc w montażu stoiska, pani Małgorzacie Zajdel za upieczenie ciasteczek owsianych, pani Beacie Janik za girlandę.

Marta Fejkiel
Nauczyciel przedmiotów zawodowych ZSGH
Ogólnopolski sukces Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
Ogólnopolski sukces Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
Ogólnopolski sukces Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju

Uprzejmie informujemy, że w dniu 26 września 2017 r. o godz. 18.00 w sali kina Wczasowicz w Iwoniczu-Zdroju,

w związku z ogłoszonymi konsultacjami społecznymi.

odbędzie się spotkanie w sprawie uchwalenia statutu Miasta Iwonicz-Zdrój.

Prosimy mieszkańców o zapoznanie się z załączonym projektem uchwały (do pobrania także w Biurze Obsługi Mieszkańca)

określającej statut Miasta Iwonicz-Zdrój oraz o zgłaszanie do niego konstruktywnych opinii i uwag.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close