„Gastronomik” odkrywa skarby Andaluzji

„Gastronomik” odkrywa skarby Andaluzji
„Gastronomik” odkrywa skarby Andaluzji

Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju wyruszyli na wyprawę odkrywczą, tym razem w poszukiwaniu skarbów w różnych regionach Europy.

Pierwsza na szlaku „Gastronomika” była Andaluzja – egzotyczny region Hiszpanii słynny ze skąpanych w słońcu plaż, zachwycających budowli cywilizacji wschodu i zachodu, doskonałej kuchni regionalnej i najlepszej oliwy z oliwek na świecie, a także ognistej pasji i energii życiowej rdzennych mieszkańców wyrażanych w ich upodobaniu do flamenco i corridy.

16 uczniów ZSGH odbyło staż zawodowy w restauracjach i hotelach Malagi – rodzinnego miasta Picassa i Antonio Banderasa. Przez 4 tygodnie poznawali specyfikę pracy lokalnego przemysłu gastronomicznego i hotelarskiego. Wykonywali obowiązki na przydzielonych im zgodnie z kierunkiem kształcenia stanowiskach jako kelnerzy, kucharze, cukiernicy i pracownicy hotelowi.

W godzinach wolnych od pracy wzięli udział w kursie kulinarnym, gdzie uczyli się sporządzać charakterystyczne dania kuchni andaluzyjskiej i hiszpańskiej. Gazpacho, paella, tapas, tortilla, churros, egzotyczne ryby i najdziwniejsze owoce morza, długo dojrzewające sery i wędliny, a także nieznane owoce i warzywa – już wiedzą, jak je przyrządzić -poznali ich smak, rodzaje, różnice i zastosowanie.

Prześledzili produkcję oliwy z oliwek – płynnego złota Andaluzji – najważniejszego produktu regionu. Obserwowali cały proces powstawania słynnych owczych i kozich serów – od wizyty na górskich pastwiskach, przez punkt pozyskiwania mleka, transport do zakładu mleczarskiego, poszczególne etapy produkcji i dojrzewania tych specjałów.

Poznali turystyczne skarby regionu odwiedzając m.in. pueblos blancos – wioski i miasteczka zawieszone na skałach, z pomalowanymi na biało w ochronie przed palącym słońcem domami. Przeszli zachwycający widokami „szlak króla” – Caminito del Rey – wykutą w skale i pełną wiszących mostów ścieżkę, którą na początku XX w. robotnicy transportowali materiały do budowy tamy. Widzieli Afrykę z gibraltarskiej skały, podziwiając jedyne w Europie wolnożyjące małpy. Z podziwem i przerażeniem patrzyli na moc natury w Rondzie – mieści, w którym rozstąpiła się ziemia. Doświadczali historii w Maladze, gdzie mieszanka kultur i religii widoczna jest na każdym kroku.

Tą wielką przygodę umożliwił uczniom Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju projekt „Skarby regionów Europy/Treasure regions”, który w całości finansowany jest z funduszy unijnych w ramach programu PO WER.

Podczas realizacji całego projektu 64 uczniów i absolwentów ZSGH wyjedzie na staż zawodowy do Hiszpanii, Włoch i Bułgarii. Zdobyte doświadczenie i umiejętności potwierdzone certyfikatami i referencjami wzmocnią pozycję absolwentów szkoły na rynku pracy, zwiększa ich szanse na zatrudnienie, a może zachęcą do prowadzenia własnej działalności w branży gastronomiczno-hotelarskiej opartej na produktach regionalnych Podkarpacia.

Drogi Użytkowniku,
Informujemy, że zamykając ten komunikat zgadzasz się na wskazane poniżej działania

Stosowanie plików cookies
Wraz z naszymi partnerami stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne pokrewne technologie, które mają na celu:

Więcej szczegółów znajdziesz w naszej polityce prywatności

Klauzula informacyjna RODO
Realizując wymogi Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE prosimy o zapoznanie się z udostępnioną na stronie internetowej: http://www.bip.iwonicz-zdroj.pl/obowiazek-informacyjny-rodo/ informacją na temat przetwarzania przez Urząd Gminy w Iwoniczu-Zdroju Państwa danych osobowych