WEDŁUG PRZEPISU BABCI I DZIADKA

WEDŁUG PRZEPISU BABCI I DZIADKA
WEDŁUG PRZEPISU BABCI I DZIADKA

W dniu 4 października w ramach akcji „ Aktywny czwartek” dzieci przygotowały według przepisu babci lub dziadka regionalną potrawę placki podkarpackie – proziaki. W tradycji kuchni regionalnej Podkarpacia wpisały się one jako rodzaj pieczywa, placków albo bułeczek z dodatkiem „prozy”, czyli sody oczyszczonej. Stąd też wdzięczna nazwa proziaki – podkarpackie placki na sodzie. Tradycja wypiekania proziaków sięga 150 lat. Dzieci zapoznały się z przepisem na wykonanie placków, poznały składniki i ochoczo wzięły się do pracy. Samodzielne przygotowanie proziaków a potem ich degustacja sprawiła dzieciom dużo radości.

Drogi Użytkowniku,

Realizując wymogi Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE prosimy o zapoznanie się z informacją na temat przetwarzania przez Urząd Gminy w Iwoniczu-Zdroju Państwa danych osobowych – RODO.

Przechodząc dalej zgadzasz się na stosowanie plików cookies, które mają na celu:

Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia Twojej przeglądarki, decydując czy cookies mają się zapisywać na Twoim komputerze.