Wycieczka d Pijalni Czekolady M. Pelczara Chocolatier w Korczynie

Wycieczka d Pijalni Czekolady M. Pelczara Chocolatier w Korczynie
Wycieczka d Pijalni Czekolady M. Pelczara Chocolatier w Korczynie

Któż z nas nie lubi czekolady? Wszyscy ją uwielbiają, ale mało kto wie, jak ona powstaje. Doskonałą okazją do poznania tajników produkcji tego przysmaku i degustacji przeróżnych jego rodzajów był pobyt w Pijalni Czekolady M. Pelczara Chocolatier w Korczynie. Ręcznie produkuje się tam najwyższej jakości czekoladę z dodatkiem naturalnych składników.

24 października uczniowie klas IV-VI naszej szkoły wzięli udział w Warsztatach Czekoladowych. Poznali historię czekolady i proces jej produkcji -od ziarna do tabliczki czekolady. Mogli skosztować ziaren kakaowca i miazgi oraz obserwować proces mielenia i oczyszczania ziaren. Największą atrakcją okazało się zdobienie tabliczek czekolady i lizaków według własnego pomysłu. Dzieci zamieniły się w cukierników i przygotowały słodycze, wykorzystując liofilizowane owoce. Miały ponadto okazję skosztować czekolady białej (która tak naprawdę nie jest czekoladą!), gorzkiej, czekolady z miodem oraz z jadalnym złotem!

Uzupełnieniem warsztatów był film „Pochodzenie kakao” i „Historia kakao i czekolady”. Na zakończenie wszyscy uczestnicy otrzymali upominki – wyprodukowane przez siebie czekolady i lizaki.

Pobyt w Pijalni był doskonała lekcją! Dodać trzeba , że pomoce dydaktyczne były przepyszne!