Uczniowie „Gastronomika” na stażu w HISZPANII

5 lipca 2015 roku grupa 13 uczniów i 2 nauczycieli – opiekunów z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju wyjechała do Walencji w Hiszpanii. Wyjazd realizowany jest w ramach Projektu „Podróże ze smakiem / Tasty travels”, finansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Erasmus+. Celem projektu jest zorganizowanie staży zagranicznych dla uczniów „Gastronomika”. Obecny wyjazd to drugi etap projektu. W ramach pierwszego etapu realizacji projektu, w październiku 2014 roku 13 uczniów ZSGH w Iwoniczu-Zdroju pod opieką 2 nauczycieli, odbyło miesięczny staż w zakładach gastronomicznych i hotelarskich w Bolonii we Włoszech. Teraz kolejna grupa uczniów zdobywa nowe umiejętności podczas miesięcznego stażu w branży gastronomiczno-hotelarskiej w Walencji w Hiszpanii. Partnerem szkoły jest Centro Superior de Hostelería del Mediterráneo, organizacja stworzona przez biznesmenów hiszpańskiego sektora gastronomicznego, hotelarskiego i turystycznego, których celem było i jest podniesienie konkurencyjności ich obiektów poprzez poprawę jakości kształcenia i przygotowania zawodowego pracowników. Centro Superior de Hostelería del Mediterráneo działa od 1994 roku. Stworzone przez doświadczonych w branży właścicieli obiektów hotelarskich i gastronomicznych, usytuowane w centrum Walencji, stolicy popularnego turystycznie regionu Hiszpanii, stało się symbolem rozwoju hiszpańskiej i śródziemnomorskiej kuchni i zdobyło światowe uznanie, jako jeden z najlepszych specjalistycznych ośrodków szkoleniowych. Współpraca z tą organizacją zaowocowała znalezieniem właściwych miejsc stażu, zgodnych z potrzebami i oczekiwaniami uczniów, zawartymi w ich dokumentach aplikacyjnych.